Snij zelf een toognagel op het snijpaard bij de stand van het MOT. Zo’n houten toognagel wordt in het vakwerk gebruikt om houtverbindingen samen te trekken.
Vakwerk is een historische voorganger van de huidige houtskeletbouw. Een gebouw in vakwerk is opgetrokken uit een houten constructie van verticale stijlen, horizontale regels en diagonale schoren. De wanden van dit ‘skelet’ bestaan uit een vitswerk van soepele twijgen of gekloven latjes bekleed met een mengeling van leem en stro.
Vakwerk was eeuwenlang in Vlaanderen de belangrijkste bouwwijze en technisch een goed alternatief voor bak- en natuursteen. Maar omdat het meer onderhoud vraagt dan een stenen bouwwerk, werd vakwerk vanaf het begin van de twintigste eeuw nog amper toegepast.
Kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn bij het optrekken van vakwerk waren ooit algemeen verspreid. Opleiding gebeurde op de werf en er zijn dan ook maar zeer weinig handboeken voor vakwerkbouw. Als het bouwen in vakwerk begon af te nemen verdween ook langzaam maar zeker de technische kennis.
Om daar iets aan te doen, riep het MOT het project Vakwerk in beeld in leven. In dit project trokken we vakwerkgebouwen op, terug op traditionele wijze, met uitsluitend natuurlijke materialen en gebruik van spierkracht. Het hele technische proces werd op film vastgelegd en op www.mot.be en YouTube gepubliceerd. De kennis over vakwerkbouw wordt ook doorgegeven via workshops en stages. Op die manier willen we mensen terug op weg zetten om vanuit de traditie vakwerkbouw te herontdekken.