Het Ambacht in Beeld Festival bestaat sinds 2013 en is uitgegroeid tot een groots evenement dat een divers publiek laat kennismaken met ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Uniek aan het festival is dat de focus niet ligt op verkoop van producten, maar op uitwisseling van kennis en vaardigheden.
Onze missie is om ambacht duurzaam en op een inspirerende manier onder de aandacht te brengen en te houden, om allerlei ontmoetingen en kruisbestuivingen mogelijk te maken, en bij vele mensen van alle leeftijden waardering voor ambachtelijk meesterschap te bewerkstelligen.
Het Ambacht in Beeld Festival is een initiatief van Wendy van Wilgenburg en wordt georganiseerd vanuit Stichting Ambacht in Beeld (Culturele ANBI).
Ambacht in Beeld Festival Brussel komt tot stand in partnerschap met Werkplaats Immaterieel Erfgoed Vlaanderen.
Werkplaats Immaterieel Erfgoed is de organisatie voor immaterieel erfgoed in Vlaanderen. “We zetten ons in om de kracht van immaterieel erfgoed in het hart van hedendaags en divers samenleven tevoorschijn te halen en te versterken. Wij zijn er voor al wie rond immaterieel erfgoed in de weer is. En mét al wie er mee de schouders onder zet: in de erfgoedsector en ver daarbuiten, in binnen- en buitenland. Als UNESCO-geaccrediteerde ngo willen wij zo méé zorgen voor de levendige tradities en praktijken van morgen, met een aanpak vol samenwerking, kruisbestuiving en met telkens actuele invalshoeken.
Als hét aanspreekpunt rond immaterieel erfgoed in Vlaanderen, zetten we zo veel mogelijk immaterieel erfgoed in de kijker. Samen met de Vlaamse overheid, beheren we de website immaterieelerfgoed.be. We voorzien vragenuurtjes, we organiseren (netwerk)evenementen, we faciliteren stages, we werken aan kennisopbouw en -deling, enzovoort.”
Festivaldirecteur Wendy van Wilgenburg: ‘Met het festival wil ik de schoonheid en de waarde van ambachtelijk meesterschap delen met het publiek. Maar de ambitie is groter, we dragen met het evenement bij aan behoud van vakkennis en instroom op ambachtelijke vakopleidingen. Het festival zorgt ook voor een bewustere kijk op de wereld, door te focussen op producten die duurzaam gemaakt zijn en gerepareerd kunnen worden, deze objecten hebben een verhaal en zijn met liefde en aandacht gemaakt door ambachtelijke makers. Dit alles is – juist nu – van grote waarde en we zetten ons hier al jarenlang voor in.’
‘De sector heeft een positief uithangbord nodig, dat het ambacht vanuit kracht presenteert en laat zien dat we dit als maatschappij keihard nodig hebben. Het festival geeft een enorme impuls aan een nieuwe waardering van ambachten en de beoefening ervan door het brede publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, zorgen we voor waardering en verbeteren we het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters. Bovendien bevorderen we zo het behoud en doorgeven van ambachtelijke vakkennis als immaterieel erfgoed.’