Tijdens de workshop ontdek je hoe je een kuip vervaardigt. Je leert hoe je de houten duigen samen steekt, de gegalvaniseerde ijzeren ringen aanbrengt, de bodem inbrengt en tot slot hoe je een kuipje volledig afwerkt. Tijdens het proces maak je gebruik van een hamer en een drijver om de ringen aan te kloppen aan de kuip. Na controle door workshopgever Marleen Bonami werk je de kuip af met schuurpapier.
Goed gewerkt? Valt jouw kuip niet in duigen? Dan kan je fier huiswaarts met jouw eigen, afgewerkt kuipje!
Een kuiperij is een werkplaats waar houten kuipen en vaten gemaakt worden. Vaten worden gebruikt voor het bewaren en vervoeren van onder andere vloeistoffen, denk daarbij aan wijn en bier. Ook in de historische scheepsbouw waren vaten onmisbaar. Ook het ambacht dat in de werkplaats wordt uitgevoerd noemen we kuiperij.
Het kuipersberoep is een niche-specialisatie die in Vlaanderen en België door weinig houtbewerkers of schrijnwerkers of de vroegere ‘kuipers’ wordt uitgevoerd. Het beroep van ambachtelijk kuiper is nagenoeg verdwenen, omdat de kuipen of vaten tegenwoordig meer en meer machinaal worden gemaakt. Desalniettemin is het ambacht nog steeds zéér relevant voor het herstellen van vaten (van 200 tot maar liefst 27000 liter!) in brouwerijen. Workshopgever Marleen Bonami maakt tegenwoordig ook nog steeds kuipen voor laurier- en buxuskwekerijen. Momenteel werkt Marleen ook aan bloemkuipen voor het Rubenshuis in Antwerpen. Hun citrusbomen worden in de kuipen geplant naar aanleiding van de heropening van het museum.
De workshop is mede mogelijk gemaakt door Cultuurregio Leie Schelde.